COMENÇAM IV - Sessió 3

OBJECTIU DE LA SESSIÓ

1. Afavorir hàbits de conducta no competitiva a través dels jocs cooperatius .

2. Desenvolupar l’afecte i la confiança entre els membres del grup.

3. Ser capaç d’expressar sentiments, emocions i accions a través del cos.


MATERIAL

Cèrcols


ACTIVACIÓ

- “EN QUÈ ENS SEMBLAM TU I JO?”: Els nins/es es desplacen dispersos per l’espai, a un senyal es distribueixen de manera lliure per parelles. En un breu temps s’han de descobrir el major número possible de similituds entre els membres de cada parella ( dur ulleres, color dels ulls, el pèl, dur el mateix color de calcetins, mossegar-se les ungles, tenir la mateixa altura, etc. De seguida, tornen a desplaçar-se per l’espai de joc a l’espera de formar una nova parella.


ACTIVITATS

- “ELS VERBS”: cada nin/a reprodueix amb el cos i de forma ràpida l’acció que el mestre/a proposa a través d’una llista de verbs: caminar, ballar, caure, saltar, rodolar, plorar, llançar, cuinar, abraçar-se, caminar a quatre grapes, riure, nedar, patinar, domir, encistellar, colcar en bicicleta, enfilar-se,…

- “EL TERRATRÈMOL”: tot el grup manco dues o tres persones es disposen de manera que cada dues persones representin una casa. Aquestes dues persones se situen una davant de l’altre agafant-se per les mans. Dedins de cada casa s’instal·la un llogater. Un vegada s’acaba la construcció del poble, el mestre/a anuncia en veu alta les consignes.

    • Canvi de casa: els llogaters es canvien mentre les cases no es mouen del lloc.

    • Canvi de cases: els llogaters no es mouen del lloc i són les cases qui cerquen nous llogaters.

    • Terratrèmol: les cases i els llogaters cauen a terra.

    • Nou poble: es reconstrueix ràpidament un nou poble amb membres diferents.

- “MACEDÒNIA DE FRUITA”: cada membre del grup se situa dins un cèrcol. Sempre enfora dels seus companys/es. Aquests formen una rotllana, dintre de la qual es troba una persona que no diposa de cèrcol. La persona central abans d’iniciar el joc indica a cada nin/a a quin tipus de fruita pertany, per exemple, pomes, taronges, cireres, plàtans i llimones. Quan diu en veu alta, per exemple, pomes, tots els nins/es que siguin pomes han de canviar-se de lloc, al mateix temps que la persona que es troba en el centre de la rotllana intenta aconseguir un cèrcol. La persona que resta sense cèrcol continua el joc. Si diu macedònia totes les fruites han de canviar-se de lloc. Pot també anomenar dos o tres tipus de fruites a la vegada.

Observacions: el mestre ja té preparada una bossa amb el nom de totes les fruites. Cada nin/a fica la mà i treu la seva fruita.


TEORITZACIÓ

- “POBRE MOIXET”: el grup se seu en rotllana. Un dels nins/es se situa de dins i comença a imitar a l’animal dirigint-se a un nin/a per intentar fer-lo riure. Aquest/a ha d’evitar-ho mentre li acaricia el cap dient en veu alta: “pobre moixet, pobre moixet estimat.” Si durant aquest temps controla les seves emocions facials, l’animal ha da d’atracar-se a altre nin/a. En cas contrari, s’intercanvien els papers.