SOM EQUILIBRISTES - Sessió 6

OBJECTIU DE LA SESSIÓ

1. Mantenir l’equilibri dinàmic en superfícies elevades (fixes i mòbils) i sobre diferents plànols.

2. Desplaçar-se damunt bancs suecs de formes i en situacions diferents i variades.

3. Practicar jocs d’oposició i lluita amb la finalitat de desequilibrar el company/a.


MATERIAL

Pitrells, bancs suecs, barres metàl·liques, pots de llauna, matalassos


ACTIVACIÓ

- Teòrica: En aquesta sessió tractarem de mantenir i controlar l’equilibri quan el cos es desplaça (caminar, córrer, saltar). També tractarem de desequilibrar els companys/es a través de jocs.

- “COMECOCOS”: Gran grup. Quatre nins i nines seran els comecocos i duran un pitrell distintiu. Tots es desplaçaran en cursa per les línies pintades de la pista. Quan els comecocos toquen a qualcú, aquest/a se seu a terra i espera que un company/a li toqui el cap per tornar a jugar. Cada nin/a té tres vides. Quan les perd es converteix en comecocos.


ACTIVITATS

- “PETIT PARC D’AVENTURES”: Grups de cinc o sis. El mestre/a proposa un senzill parc d’aventures. Aquest/a tendrà bancs horitzontals (superfícies amples); bancs en posició invertida (superfícies estretes); bancs en posició inclinada subjectes a espatlleres, taules o plints; barres d’equilibri estretes i blocs de plàstic o fustes.

Zona 1. Torres baixes. Aquí es treballarà la base de sustentació i l’altura del centre de gravetat. En un espai de la pista col·locam totxos de fusta o de plàstic a diverse altures. Els nins i les nines tracten de mantenir-se en equlibri només amb un peu. Aquí es tracta de variar l’altura del centre de gravetat (flexió i extensió de la cama).

Zona 2. Cursa de crosses-llauna. Llaunes de conserva amb la seva corda-ansa. Qui és capaç de recòrrer una certa distància?

Zona 3. De banc a banc. Tres bancs horitzontals, un a continuació de l’altre, separats uns trenta centímetres. Els nins/es passen de formes diferents per damunt dels bancs suecs. Aquests/es cerquen totes les maneres possibles: posició dels segments corporals i variació dels tipus de desplaçament. Suggerències:

  • Caminar per la part estreta del banc.

  • Caminar de costat.

  • Caminar en quadrupèdia…

Variant 1. Repetir algunes de les tasques anteriors caminant d’esquena.

Variant 2. Passar d’un extren a l’altre del banc i tractar de creuar-se sense caure o tocar en terra.

Zona 4. Tobogans. Bancs suecs es col·loquen en posició inclinada a espatlleres, plints... Aquests se situen a diverses altures. Qui és capaç de desplaçar-se de totes les maneres possibles?

Zona 5. Barres paral·lels. Quatre nins i nines aguanten dues piques per cada extrem. Qui és capaç de mantenir l’equilibri damunt dues piques situades en paral·lel? El nin/a ha de pujar i situar un peu en cada una. Variant 1. Aguantar l’equilibri mentre es desplacen poc a poc.

Zona 6. Lluites en el banc. Un banc en posició horitzontal amb matalassos a les voreres. Aquí lluiten per parelles en el banc suec. En posició dreta. Lluitar amb els dos peus o lluitar només amb una cama amb el i tractar de no caure. En posició de gatzoneta. Lluitar amb el company/a i tractar de no caure. Variant 1. Utilitzar només una mà.

Zona 7. La corda fluixa. Barres d’equilibri estretes (bancs invertits, taulons de fusta o de metall) col·locades a diverses altures.

  • Caminar d’un extrem a l’altre de la barra i tornar de nou d’esquena al punt de partida.

  • Caminar per damunt la barra a la vegada que reben i passen una pilota amb un company/a.

  • Passar per damunt la barra i realitza una postura estàtica d’equilibri en arribar al centre de la mateixa. Després caminar de nou fins a l’altre extrem de la barra.


TEORITZACIÓ

- “ORDENAR-SE PER…”: Els mateixos grups. Cada grup se situa damunt del seu banc suec. Han d’ordenar-se sense caure a terra. Propostes:

  • Per la seva altura.

  • Per ordre alfabètic del seu nom.

  • Pel mes de naixement.

  • Pel número del carrer on viuen…

- Recollida de material.