OBJECTIUS DE LA SESSIÓ

  • Conèixer i practicar jocs tradicionals de punteria.

  • Valorar els jocs tradicionals de les Illes Balears com a part fonamental de la nostra cultura.


MATERIAL

Bolles de vidre, pilotes de tennis, 20 botelles de llet, capses de mistos.


ACTIVACIÓ

Teòrica: demanar si s’enrecorden quins jocs varen fer el darrer dia i si eren populars, tradicionals o complien les condicions dels dos conceptes. A més, s’ha de recordar que pensin amb la fitxa. També recordar els jocs que vam treballar la sessió anterior.

Llavors es recolliran les fitxes amb els jocs proposats dels alumnes que l’han duita i es recordarà que només els hi queda un dia per a poder entregar les fitxes


ACTIVITATS

- “BOLLES”: Es dibuixa un cercle al terra amb un pal (si es sobre arena) o amb un guix. Es col·loquen totes les bolles al centre del cercle. El primer en tirar, ha d’intentar ferir el munt de bolles i treure el màxim nombre de bolles fora del cercle. Després de la primera tirada, les bolles que queden defora del cercle són pel jugador que ha realitzat el tir i així successivament. El joc consisteix en treure el nombre màxim de bolles fora del cercle. Guanya el jugador que ha tret més bolles fora.

- “CLOTET”: Per a jugar a aquest joc es fa un petit clotet al terra i cada un dels alumnes té una pilota de tennis. Llavors es col·loquen a una distància de 6 metres del seu clotet, marcada per una línia, i han d’intentar, mitjançant un llançament amb la mà, que la pilota acabi dins el clotet. En cas de no aconseguir-ho s’agafa la pilota i espera el seu torn. Quan li toca ho torna a intentar.

- “BITLLES”: Els alumnes es posen en parelles. Cada parella tendrà un total de 6 botelles de llet, col·locades de forma (1,2,3). Llavors a una distància de 6 metres hi haurà una línia marcada al terra i d’allà serà on hauran de tirar. Mitjançant una pilota hauran d’intentar tomar el màxim de botelles de llet. Una vegada que un alumne hagi tirat recollit les botelles i tornades a col·locar de forma adient, llançarà l’altre membre de la parella.

- “A CANONET”: es posa una capsa de mistos al terra. Damunt la capsa els alumnes hi posaran una moneda cada un. amb un tros de ferra, més o manco com una moneda, tiren des de la retxa cap a la caixa. Si el primer jugador no toma la capsa el seu ferro queda allí al terra. En cas de tomar-lo, recull les monedes que han quedat més aprop del seu ferro que de la caixa i queden al terra les altres monedes, el ferro i la capsa. El pròxim jugador intentarà que el seu ferro quedi més aprop de les monedes que de la capsa. Així agafarà les monedes que li pertoquin i tirarà el pròxim jugador.

- “RAIETA”: Es posaven tots damunt una línia amb una moneda a la seva mà. Llavors tiraven la moneda cap una altra línia i es mirava qui era el que pegava més aprop de la línia. Els més grans es que es quedava més aprop de la línia se n’enduia totes les monedes, però els més petits com no tenien doblers només era qui guanyava. A l’escola ho farem amb taps de botelles de llet.


TEORITZACIÓ

- Demanar quins jocs han fet avui i quins són els que més els han agradat. També demanar si ens poden explicar alguns dels jocs que s’han treballat.