OBJECTIUS DE LA SESSIÓ

  1. Conèixer diferents tipus de joc sensorials que augmentin la riquesa lúdica i afavoresquin l’autonomia.

  2. Practicar jocs sensorials que facilitin la millora dels sentits corporals.

MATERIAL

Postals, dibuixos d’objectes, animals…, antifaços

ACTIVACIÓ

- “TARGETES POSTALS” (Discriminació visual): Targetes postals (dibuixos) tallades per la meitat. Els nins/es se situen en dispersió per la pista, amb un tros de postal cada un. Els nins/es han de formar parelles el més ràpid possible, unint les dues parts d’una mateixa postal. En lloc de parelles podem formar grups tallant les postals en més parts.


ACTIVITATS

- “AJUDA’M” (Percepció i discriminació auditiva): Un nin/a, amb els ulls clucs, ha d’intentar localitzar ràpidament al seu company/a i dur-lo al mestre/a. Cada parella tria un senyal sonor que els permeti trobar-se. Una vegada troba a la seva parella. Aquest/a guia per consignes verbals al seu company/a (cec) fins arribar al mestre/a.

- “LES ESPARDENYES” (Capacitat visual i d’observació): Un nin/a observa amb atenció les espardenyes dels seus 5 companys/es. Després aquest se’n va a uns cinc metres de distància del grup de companys/es. Aleshores aquests es lleven les espardenyes i les mesclen i se seuen en un lloc. El nin/a ha d’agafar cada una de les espardenyes i dur-les a cada un dels seus companys/es. Si ho fa bé, fortes mamballetes! Si no encerta, tendrà tres oportunitats. Després passarà a fer-ho un altre nin/a.

- “ON ÉS?” (discriminació tàctil): Tenim diversos objectes dins la pista. Els nins/es formen parelles i es dispersen per la pista. A cada parella, un/a nin/a té els ulls clucs. El jugador, amb els ulls destapats, du un objecte qualsevol, que es troba a la pista, al seu company/a. Aquest el palpa. A continuació, l’objecte es torna al seu lloc. Al senyal del mestre/a, tots els nins/es es lleven l’antifaç i han d’anar ràpidament a col·locar-se vora l’objecte.


TEORITZACIÓ

- “AFINA L’ORELLA” (Capacitat d’atenció i agudesa auditiva): Els nins/es formen una rotllana d’uns deu metres de diàmetre. S’enumeren amb els nombres 1 o 2. El nombres 1 tanquen els ulls en el moment que el mestre/a els convida a desplaçar-se. Han de seguir trajectòries rectilínies per l’interior del cercle i emeten sempre un so que pugui diferenciar-los dels altres per evitar topades, per exemple, “moc-moc-moc”, “tic-tac”, etc. Els nins/es que formen la rotllana ajuden als companys/es a no sortir de la rotllana. Després canvien els papers. Observació: Els nins/es que estan al voltant del cercle han de romandre en silenci i així no interferir les escoltes dels participants.