EL COS PARLA II - Sessió 3

OBJECTIU DE LA SESSIÓ

- Reconèixer en els gestos situacions i accions de la vida quotidiana.

- Representar amb el cos diferents situacions de la vida quotidiana.

- Representar a través de gestos les característiques d’accions o personatges.


MATERIAL


ACTIVACIÓ

- Teòrica: Avui representarem situacions quotidianes. Sabeu què és una situació? Cadascú ha de representar aquestes situacions de forma senzilla i a poc a poc. Els teus companys/es han d’entendre el que fas.

- “EL NOM D’UN COLOR”: Els nins/es caminen per l’espai de joc. El mestre/a diu el nom d’un color (blau) i la mà que han d’utilitzar per tocar-se (mà dreta). Cada nin/a ha de cercar el color (blau) amb rapidesa a la roba dels companys/es i els ha de tocar amb la mà dreta. El mestre/a canvia de color i de la part del cos que ha de tocar.


ACTIVITATS

- “JUGAM EN L’ESPAI”: Individual i per parelles. Ara ens desplaçam dins d’espais diferents (gran, mitjà i petit) amb ritmes diferents (ràpid, normal i lent) i jugam amb el cos amb els nivells (alt, mitjà i baix) dins l’espai. Aquest exercici vol aconseguir que cadascú prengui consciència del seu propi espai, que el reconegui a través del contacte amb ell, i l’utilitzi de forma adequada amb moviments corporals.

- “REPRESENTAM ACCIONS MÉS COMPLEXES”: Grups de 5. Temps de preparació: 5 minuts. Els nins/es se seuen en rotllana. Cada nin/a recorda una acció senzilla i quotidiana que representarà amb mímica.

  • M’aixec de bon matí. Dormo. Sona el despertador. M’espanto. Atur el despertador i faig un badall. Miro el despertador, faig mitja volta i torno a dormir-me amb uns bons roncos.

  • Dutxar-se. Seqüència: Em despullo i en fico a la dutxa. Obro el grifó i m’ensabono tot el cos. De nou obro el grifó i em llevo el sabó amb l’aigua. M’eixugo i surto de la banyera.

  • Rentar-se les dents. Seqüència: Agafo el tub de pasta dentífrica i llevo el tap. Agafo el raspall de dents, poso la pasta i me’l poso a la boca. Enrosco el tap i em rento les dents en totes direccions. Escupo la pasta i bec aigua del tassó. Tot seguit glopejo la boca i escup l’aigua dins el lavabo.

  • Preparar la maleta d’escola. Seqüència: Agafo la maleta, l’obro i fico els llibres i quaderns. Llavors col·loco el berenar i tot seguit la duc a la mà.

  • Berenar. Seqüència: treure el panet, desembolicar i menjar-se’l tot i llavors tirar el paper a la paperera.

  • El final de la classe. Què feim quan som a classe i tornam a casa? Els nins/es s’organitzen per establir la seqüència. Després representen per grups.

Utilitzar les qualitats del moviment normal/lent/ràpid. Altres accions: rentar-se les mans, passejar el ca, fregir un ou, penjar un quadre,…

- “REPRESENTAM ALTRES ACCIONS”: Per parelles o trios. Col·locam els bancs suecs per l’espai de joc. Cada un d’ells té dues targetes en les quals s’explica el tipus d’acció que s’ha de representar. Les parelles han de passar per totes les targetes i representar-les. Tots/es treballen a la vegada però dins el seu espai. Per exemple: obrir o agafar (obrir una regal de Nadal, obrir una llauna de sardines, agafar una serp verinosa, obrir un paraigua amb vent, agafar un peix viu acabat de pescar que ha caigut en terra, obrir una finestra amb pluja i vent, obrir una botella sense obridor…). Per exemple: pujar o davallar (pujar unes escales, baixar una costa, escalar una muntanya, trepar a un arbre, baixar un ascensor que ha perdut el control, baixar a una cova estreta,…


TEORITZACIÓ

- “TREBALLAM ACCIONS A CÀMERA LENTA O RÀPIDA”: Com es mouen aquests personatges? Un director/a d’orquestra, un guàrdia de tràfic, un ciclista, una ballarina, una tennista, un nedador/a, un pintor/a,…