OBJECTIU DE LA SESSIÓ

1. Utilitzar moviments corporals segmentaris en situacions diverses.

2. Prendre consciència d'algunes de les diferents trajectòries dels segments corporals.

3. Identificar les diferents articulacions al propi cos i en els altres.

4. Distingir alguns dels moviments articulars en el propi cos.


MATERIAL

Bufetes


ACTIVACIÓ

- Teòrica: Quines parts del cos eren més llargues i quines més curtes? Quina part del cos era més ampla?

- “EL XOT I EL LLOP”: Els nins/es s'ajunten en grups de sis o set jugadors. Aquests es col·loquen un darrere l'altre, s'agafen de la cintura o per les espatlles, manco un d'ells que es col·loca davant de la filera, per exercir el paper de llop. Aquest ha d'aconseguir tocar la coa del xot, és a dir, del darrer de la fila, o bé, tractar de què el xot es desfaci. Si ho aconsegueix, passa a ser la nova coa del xot. El que feia de cap de xot en la nova partida passar a fer de llop.


ACTIVITATS

- “IMAGINAU-VOS QUE…”: Tots els nins/es experimenten amb cada articulació. Possibilitats de flexió, extensió, rotació, amplitud de moviments, etc.

Sou un guàrdia de trànsit, un nadador/a, un indi, un pintor, un vell marí, un pagès, les branques d’un arbre, etc. Ara botau a la corda, sou una granota, un cangur, un cavall, etc.

  • Quan eres un nadador, quines articulacions treballaven?

  • Quan eres una granota, quines articulacions intervenien?

  • Quan botaves a la corda, quines articulacions intervenien?

- “JUGAM AMB BUFETES”:

Jugam tots sols amb una bufeta. Només utilitzam les extremitats superiors del cos. Utilitza totes les parts del braç. Intenta que no toqui a terra.

  • Qui és capaç de passar la bufeta d’una mà a l’altra?

  • Qui és capaç de copejar la bufeta amb una mà cada vegada i enviar-la el més enfora possible.

  • Qui és capaç d’intercanviar la bufeta amb el company; passar-se-la amb una mà o dues mans.

Jugam tots sols amb una bufeta. Només utilitzam les extremitats inferiors del cos. Utilitza qualsevol part de les cames. Intenta que la bufeta no toqui a terra.

  • Qui és capaç de copejar la bufeta amb un peu i l’altre?

  • Qui és capaç de copejar-la amb un peu d’un extrem a un altre de la pista?

- “TRAJECTÒRIES CORPORALS”: Tots els nins/es corren pel terreny de joc, al senyal, s’aturen i cerquen tots els possibles moviments del segment que el mestre diu en veu alta. CAP, TRONC, PEUS, BRAÇOS, MANS, etc.


TEORITZACIÓ

- “MOVEM EL COS DE L’ALTRE”: Els nins/es es col·loquen per parelles. Un es tomba a terra, l’altre experimenta les possibilitats de mobilitat de l’altre cos que està relaxat. Cerca el segment corporal que més moviments diferents pugui fer.

- POSADA EN COMÚ: Tots els alumnes tenen un full en el qual apareixen figures corporals en diferents posicions. Verbalitzar en veu alta quina articulació intervé i el nom correcte del moviment articular. Dels braços, quina articulació es doblega i mou de més formes? I de les cames? Quina articulació podeu moure més i quina manco?