EL COS PARLA I - Sessió 9

OBJECTIU DE LA SESSIÓ

1. Vivenciar i descobrir de forma espontània postures i moviments a través del cos.

2. Vivenciar contrastos (mòbil-immòbil, ràpid-lent, fort-fluix) a partir del propi cos.

3. Prendre consciència dels segments corporals que es manifesten en els gestos, postures i moviments corporals.


MATERIAL


ACTIVACIÓ

- “ELS NOMS DELS COMPANYS/ES”: Els nins/es passegen per la pista i diuen el seu nom amb qui es creuen. Quan sembla que tothom coneix els noms dels companys/es, es tornen a passejar però en creuar-se ambdós han de dir el nom de l’altre. En cas d’equivocació, el company/a l’hi recorda.


ACTIVITATS

- “JUGAM AMB EL COS”: Els nins/es es mouen de manera lliure al so d’una música per l’espai. Quan sona el pandero escriuen el seu nom a l’espai (en terra, a l’aire). Cada nin/a utilitza el cap, el nas, l’orella, la mà, el colze, el peu, etc. El mestre indica les parts del cos.

- “MOVIMENTS CORPORALS”:

Moure-nos moure-se (percepció global del moviment).

    • Què podem fer amb el cos? Com ens podem moure dins l’espai? Possibles respostes: caminar, córrer, saltar… En quines posicions ens podem mantenir immòbils? Possibles respostes: de dret, assegut, d’esquena o de ventre, damunt un peu… Quina és la posició en la qual podem romandre més temps immòbil?

    • Els nins/es corren en totes direccions. Aquests s’aturen de seguida a un senyal i resten en la posició en què es troben. Llavors tornen a l’activitat interrompuda, s’aturen de nou i resten en l’actitud postural d’immobilització anterior.

(Percepció analítica. 2n i 3r Cicle).

    • Associació i dissociació: caminar i cantar amb mamballetes; caminar sense mamballetes; no caminar i fer mamballetes, etc…

    • Restricció progressiva de la mobilitat: moure tot el cos, llavors eliminar poc a poc els peus, els genolls, la pelvis, el tronc, els braços i el cap. Descobrir altres encadenaments (per exemple, de dalt a baix).

Mobilitat localitzada. Moure el cap sense moure la resta del cos.

Ràpid-lent.

  • Què podem fer ràpid o lent? Respostes possibles: fer mamballetes amb les mans, copejar amb els peus, botar, caminar una distància, etc. Emetre sons junts o separats, xerrar, contar, llegir, cantar, etc. (percepció corporal de la respiració, fonatòria i auditiva).

  • Què podem fer ràpid o lent sense fer cap renou? Possibles respostes: seure-se ràpida o lentament; estendre el braç o la cama ràpida o lentament; estendre tot el cos ràpid i replegar-se lentament; girar el cap ràpid o lentament,…

  • Animals: llebre-tortuga

Fort i fluix (dèbil).

  • De quina manera podem demostrar fort i fluix? Possibles respostes: fer mamballetes, copejar amb els peus en terra, saltar, copejar un instrument de percusió, … (Multisensorials i motrius). Cada nin/a del grup ha de realitzar una acció diferent que els altres imitaran.

  • Cerquem entre tots altres maneres… Possibles respostes: plorar, riure, cridar, xerrar, bufar, contar, xiular,… (Expressions auditives).

  • Podem fer alguna cosa forta i que no faci renou? Possibles respostes: un cop de puny, una potada, copejar, apretar, empènyer, tirar (percepció tactil).

  • També podem reconèixer a través de l’oïda un a acció no vista. Per exemple: el mestre/a copeja amb una pica a terra, copeja els bancs amb les mans, tanca la porta, etc. Els nins, que estaran d’esquena, han de descobrir: l’acció, la seva intensitat i l’objecte de l’acció.

  • Animals: moix – ratolí

Renou i silenci.

  • Què podem fer amb el cos perquè faci renou o silenci? Els nins/es caminen per la pista mentre xerren, criden… en veu alta. El mestre/a fa un senyal i s’aturen de cop. Ara anam a tractar de no fer més renou. Com es diu sense renou? – en silenci. Idò anam a fer silenci. Sentiu alguna cosa? Estau segurs de no sentir res? (Aleshores s’adonen dels renous externs.)

  • Podem fer renou d’una altra manera? Com podeu fer renou? Cridar, córrer, copejar amb els peus, fer mamballetes amb les mans, amb instruments (pica, bancs suecs, parets...) El mestre/a fa un senyal i s’aturen de cop.

Expressió gestual:

Mimar diverses situacions que s’acompanyaran de renou o de silenci.

  • Mimar diferents percussions-immobilitat.

  • Mimar un crit-silenci.

  • Mimar el cop d’una porta-silenci.

Cercar paraules, associació de paraules i frases que evoquin el renou (cercar la sonoritat dels fonemes). Per exemple: cridar, percutir, botzinada…) i paraules que evoquin el silenci.


TEORITZACIÓ

- “PASSAM ABRAÇADES”: Els nins/es se seuen en rotllana amb les mans juntes. Un comença i diu: “passa aquesta abraçada al meu amic Pere, al temps que abraça a qualsevol altre. El que rep l’abraçada camina cap a l’amic Pere i repeteix el joc. El joc acaba quan tots/es reben el seu abraç.