1. Vivenciar i descobrir de forma espontània postures i moviments a través del cos.
2. Vivenciar contrastos (mòbil-immòbil, ràpid-lent, fort-fluix) a partir del propi cos.
3. Prendre consciència dels segments corporals que es manifesten en els gestos, postures i moviments corporals.
- “ELS NOMS DELS COMPANYS/ES”: Els nins/es passegen per la pista i diuen el seu nom amb qui es creuen. Quan sembla que tothom coneix els noms dels companys/es, es tornen a passejar però en creuar-se ambdós han de dir el nom de l’altre. En cas d’equivocació, el company/a l’hi recorda.
- “JUGAM AMB EL COS”: Els nins/es es mouen de manera lliure al so d’una música per l’espai. Quan sona el pandero escriuen el seu nom a l’espai (en terra, a l’aire). Cada nin/a utilitza el cap, el nas, l’orella, la mà, el colze, el peu, etc. El mestre indica les parts del cos.
- “MOVIMENTS CORPORALS”:
Moure-nos moure-se (percepció global del moviment).
Què podem fer amb el cos? Com ens podem moure dins l’espai? Possibles respostes: caminar, córrer, saltar… En quines posicions ens podem mantenir immòbils? Possibles respostes: de dret, assegut, d’esquena o de ventre, damunt un peu… Quina és la posició en la qual podem romandre més temps immòbil?
Els nins/es corren en totes direccions. Aquests s’aturen de seguida a un senyal i resten en la posició en què es troben. Llavors tornen a l’activitat interrompuda, s’aturen de nou i resten en l’actitud postural d’immobilització anterior.
(Percepció analítica. 2n i 3r Cicle).
Associació i dissociació: caminar i cantar amb mamballetes; caminar sense mamballetes; no caminar i fer mamballetes, etc…
Restricció progressiva de la mobilitat: moure tot el cos, llavors eliminar poc a poc els peus, els genolls, la pelvis, el tronc, els braços i el cap. Descobrir altres encadenaments (per exemple, de dalt a baix).
Mobilitat localitzada. Moure el cap sense moure la resta del cos.
Ràpid-lent.
Què podem fer ràpid o lent? Respostes possibles: fer mamballetes amb les mans, copejar amb els peus, botar, caminar una distància, etc. Emetre sons junts o separats, xerrar, contar, llegir, cantar, etc. (percepció corporal de la respiració, fonatòria i auditiva).
Què podem fer ràpid o lent sense fer cap renou? Possibles respostes: seure-se ràpida o lentament; estendre el braç o la cama ràpida o lentament; estendre tot el cos ràpid i replegar-se lentament; girar el cap ràpid o lentament,…
Animals: llebre-tortuga
Fort i fluix (dèbil).
De quina manera podem demostrar fort i fluix? Possibles respostes: fer mamballetes, copejar amb els peus en terra, saltar, copejar un instrument de percusió, … (Multisensorials i motrius). Cada nin/a del grup ha de realitzar una acció diferent que els altres imitaran.
Cerquem entre tots altres maneres… Possibles respostes: plorar, riure, cridar, xerrar, bufar, contar, xiular,… (Expressions auditives).
Podem fer alguna cosa forta i que no faci renou? Possibles respostes: un cop de puny, una potada, copejar, apretar, empènyer, tirar (percepció tactil).
També podem reconèixer a través de l’oïda un a acció no vista. Per exemple: el mestre/a copeja amb una pica a terra, copeja els bancs amb les mans, tanca la porta, etc. Els nins, que estaran d’esquena, han de descobrir: l’acció, la seva intensitat i l’objecte de l’acció.
Animals: moix – ratolí
Renou i silenci.
Què podem fer amb el cos perquè faci renou o silenci? Els nins/es caminen per la pista mentre xerren, criden… en veu alta. El mestre/a fa un senyal i s’aturen de cop. Ara anam a tractar de no fer més renou. Com es diu sense renou? – en silenci. Idò anam a fer silenci. Sentiu alguna cosa? Estau segurs de no sentir res? (Aleshores s’adonen dels renous externs.)
Podem fer renou d’una altra manera? Com podeu fer renou? Cridar, córrer, copejar amb els peus, fer mamballetes amb les mans, amb instruments (pica, bancs suecs, parets...) El mestre/a fa un senyal i s’aturen de cop.
Expressió gestual:
Mimar diverses situacions que s’acompanyaran de renou o de silenci.
Mimar diferents percussions-immobilitat.
Mimar un crit-silenci.
Mimar el cop d’una porta-silenci.
Cercar paraules, associació de paraules i frases que evoquin el renou (cercar la sonoritat dels fonemes). Per exemple: cridar, percutir, botzinada…) i paraules que evoquin el silenci.
- “PASSAM ABRAÇADES”: Els nins/es se seuen en rotllana amb les mans juntes. Un comença i diu: “passa aquesta abraçada al meu amic Pere, al temps que abraça a qualsevol altre. El que rep l’abraçada camina cap a l’amic Pere i repeteix el joc. El joc acaba quan tots/es reben el seu abraç.
AUTOR: Boni Molada Pradas