Teoritzacions

- "1, 2, 3 PICA-PARET": tots els alumnes sobre una línia en renglera excepte qui la du. Aquest estarà a uns 20 metres de distància i anirà dient "1, 2, 3 pica-paret" d'esquenes als companys, moment en que han d'aprofitar per avançar. En acabar la frase se girarà i si veu qualcú que es mogui el farà tornar a començar. El primer que arribi fins a qui la du dirà "sang" i la durà per la següent partida.


- "1, 2, 3 PICA-PARET (modificat)": tots els alumnes sobre una línia en renglera excepte qui la du, que anirà dient "1, 2, 3 pica-paret" donant l'esquena als companys, moment en que se poden desplaçar. En acabar la frase se girarà per vigilar-los, si veu qualcú que es mogui, el farà tornar a començar. El primer que arribi fins a qui la du dirà "sang" i la durà per la següent partida. Acabar en diferents posicions (peu coix, d'esquenes, cul en terra, etc.).


- “A L’ANELL”: tots asseguts en cercle menys qui la du, que quedarà dret al centre. Els jugadors sostindran entre tots i amb les dues mans una cordeta fermada pels caps. Han de fer passar un “anell” (p.ex. anella, goma de cabells) fins completar una volta sense que s’adoni qui ha quedat al mig. Si descobreix a quina mà està, canvien de rol. Per despistar, tots han de moure les mans com si realment passassin l'anell.


- "A L'ANELLET DEL REI": 2 grans equips situats en renglera un enfront de l'altre. Tots amb les mans en actitud de pregar. Cada un té un rei que amaga una canica a les mans d'un dels seus. Per ordre els reis intenten endevinar on és la canica de l'altre equip.


- "A L'ANELLET DINS LA MÀ": tots els alumnes drets i en renglera sobre una línia amb les mans en actitud de pregar. El mestre passa un per un i deixa "l'anellet" (bolla de vidre) a qui vol i sense fer-ho coneixedor. Seguidament demana a un alumne que trii a un company/a. Si aquest no té l'anellet, serà el nou encarregat/da de triar, i així fins que l'endevinin. Un pic que el trobin, qui l'amagava serà el nou encarregat de deixar l'anellet.


- "ELS ANIMALS": asseguts en cercle, els alumnes se passen una pilota seguint la roda. Per poder-la passar, han de dir el nom d'un animal. Si el repeteixen o tarden més de cinc segons en contestar s'allarguen per quedar adormits.


- "A BITLLES AMB EL COMPANY": petits grups. Un dret amb els peus junts, la resta se situen als dos costats del primer a certa distància. Aquests llancen una pilota rodant amb la intenció de ferir els peus de la "bitlla", que no se pot moure. Si el toquen, canvien de rol, si no, deixar passar la pilota perquè arribi als companys del costat oposat.


- "BOMBA SENSE ELIMINAR": tots asseguts en cercle menys un que seurà al centre. Aquest contarà en veu baixa i els ull tancats fins a 30" (variant la posició dels braços cada 5") mentre els companys se passen una pilota. Quan acabi de contar diu "bomba" i qui té la pilota canvia amb ell de rol.

Variant: qui conta pot dir en qualsevol moment "canvi de sentit", indicant així que la pilota l'han de passar cap a l'altra costat.


- "CA GUARDIÀ": per parelles, un queda dret amb els peus separats i fa de casa, l'altre acotat per darrera treu el cap entre les seves cames lladrant. Entre tots formen un cercle. Al centre queda un nin o nina que intentarà tocar el cap d'un dels cans, si ho aconsegueix canvien de rol.


- “LA CADENA ALIMENTÀRIA”: A un espai reduït. L'alumnat ha de representar un animal i anar ascendint a l'escala alimentària. Poden ser (en aquest ordre) un d'aquests cinc: pollets, moixos, serps, cocodrils o lleons. Comencen tots de pollets, en trobar algú de la mateixa espècie (mitjançant mímica i sons), jugaran a pedra, paper i tisora. Qui guanya puja a l'escala alimentària (passa a ser el següent animal). Qui perd torna a ser pollet. En cas d’empatar tres pics seguits, tots dos tornen a ser pollets.


- “A CAIXA”: grups reduïts. Abans de començar establir un límit de puntuació, per exemple 10. Els alumnes se situen en filera a partir de la línia de llançament de tir lliure. El primer farà un llançament, si encerta s’acumularan dos punts a la “caixa”, si falla podrà agafar el rebot (abans que boti en terra) i d’allà on l’agafi farà un altre llançament, si encerta, en aquest cas només s’afegirà un punt a la “caixa”. En cas d’errar els dos llançaments s’endurà tots els punts que hi hagi a la “caixa” (si encara no n’hi havia, no s’en durà cap). Després llançarà el següent de la filera. Qui arribi als punts establerts al principi perd.


- "CAOS": els i les alumnes se situen fent filera a partir de la línia de tir lliure en direcció a la cistella. Els dos primers porten pilota de bàsquet. El primer fa un llançament i, si encerta, li passa la pilota al tercer de la filera. En cas de no encertar, pot agafar el rebot i tirar les vegades que vulgui. Un pic que el primer ha fet el seu llançament (hagi encertat o no) també ho farà el segon i, si és capaç d'encistellar abans que el seu antecessor, l'elimina. En cas contrari, aquest ho ha d'aconseguir abans que el company que li ve al darrera.


- "LA CINTA TRANSPORTADORA": tombats en línia un devora de l'altre, roden a la vegada cap a un costat, transportant un company tombat sobre ells.


- "CROQUET": per parelles amb una pilota separats l'un de l'altre. Han de fer passar la pilota per davall les cames del company. Si és molt fàcil ampliar la distància.


- "EL DIRECTOR D'ORQUESTRA": tots asseguts en cercle, menys un que queda fora mirar mentre se tria el director/a. Després passa al centre mentre tots els companys imiten els moviments rítmics de l'elegit. Normes: (1) el director/a és l'únic que pot canviar el moviment (mamballetes, picar peus, instruments, etc), (2) els altres l'imiten sense mirar-lo fixament, per despistar, (3) qui queda al centre té tres oportunitats per endevinar qui és.


- "EN UN SALON DANSÉ": realitzar el ball canviant les passes fins que caiguin en terra:

  • En cercle, agafats de les mans,

  • ídem amb mans creuades,

  • girar i agafar les espatlles del company de la dreta,

  • una mà a l'espatlla i l'altre aguant el peu esquerra del de davant,

  • agafar de la cintura del company que està dos més endavant,

  • seure als genolls del de darrera.


- "L'ESTÀTUA DE FANG": per parelles, un és una bolla de fang i el company l'escultor, que el modelarà fins obtenir una estàtua.


- "FILES D'EQUILIBRISTES": un grup de 4 ó 5 alumnes sobre cada banc. Sense baixar, s'han d'ordenar segons: altura, data de naixement, ordre de llista, número de peu, color de camiseta, etc.


- "EL LLAPIS MÀGIC": tots els alumnes són estàtues d'un museu d'animals (o esportistes, etc.). El mestre porta un llapis màgic amb el que pintarà el contorn de l'estàtua que estigui més quieta i en silenci. En acabar, l'estàtua cobrarà vida i el mestre li passarà un altre llapis màgic. El joc acaba quan tots han estat pintats amb el llapis màgic.


- "MALABARISME AMB PILOTA DE BÀSQUET": fer un 8al voltant de les cames amb la pilota de bàsquet.


- “MALABARISMES AMB PILOTA DE FUTBOL”: en grups de quatre, un d’ells intenta fer cinc tocs seguits amb el peu. En caure en terra o en aconseguir-lo, li passa la pilota al següent. Qui ho hagi aconseguit després intentarà fer deu, quinze,...


- "MASSATGES": els alumnes tombats en terra panxa abaix. A qui estigui més quiet i en silenci, el mestre li farà un massatge amb una pilota de plàstic: passar-la rodant per les cames, esquena i els braços. En acabar, passar la pilota a aquest alumnes perquè faci un massatge a un altre. Afegir fins a quatre pilotes.


- "MEC-MEC": asseguts en roda. Per ordre, cada un diu un nombre consecutiu a partir de l'1. Hi haurà una sèrie de nombres prohibits, que seran els múltiples d'una de les tables (per exemple la del 3), a qui li toqui un d'aquests ha de dir "mec-mec". Si qualque alumne diu un nombre prohibit o se torba més de 5 segons en dir el nombre qui li toca o no segueix l'ordre, s'allargarà per dormir fins el final del joc.


- "ELS MENJARS": asseguts en cercle, els alumnes se passen una pilota seguint la roda. Per poder-la passar, han de dir el nom d'un menjar. Si el repeteixen o tarden més de cinc segons en contestar, s'allarguen per quedar adormits. Completar dues voltes.


- "MINIGOLF": parelles amb una pilota de tennis, un estic i un con invertit perhom. Trien una distància i intenten ferir al con sense defensar-ho.


- "EL MINUT": tombats ulls tancats, jo cont deu segons en veu alta i ells calculen mentalment fins a seixanta. Quan arribin se posen drets, qui ho faci just al minut guanya.


- “LA MOSCA CEGA”: asseguts en cercle menys un que, amb els ulls embenats, romandrà dret al mig. Aquest dirà dos noms de companys. Els anomenats hauran d’intercanviar els seus llocs movent-se en silenci dins el cercle sense que la mosca els toqui. Si toca a qualcú, canvien de rol.


- "OCELLET PIULA!": tots els alumnes asseguts en cercle, menys un que queda al centre amb els ulls embenats. Al senyal, els asseguts canvien de lloc i el del centre fa tres voltes per quedar desorientat. Després cercarà unes cames i se seurà damunt. Demanarà "ocellet piula!", i qui el té damunt ha d'imitar el so d'un ocell simulant una altra veu ("piu, piu"). Qui la du ha d'endevinar sobre qui està assegut, si ho encerta canvien de rol, sinó segueix. Pot demanar que piuli les vegades que vulgui.


- "PADRINA, QUANTS DE BOTS HA DE FER?": Parelles amb una pilota. Separats a una distància de 10 metres aproximadament, fer arribar la pilota a un company en un número determinat de bots en terra (1, 2, 3,...).


- "PADRINA, QUANTES PASSES HE DE FER?": un fa de padrina a certa distància del grup. La resta, per ordre, li demanarà "padrina, quantes passes he de fer?". Aquell contestarà número de passes i animal que les fa (p.ex.: quatre passes d'elefant). El primer que arriba fins la padrina guanya i la du a la següent partida.


- "PAM!": tots en cercle drets excepte un que queda al centre. Aquest, amb els ulls tancats i aleatòriament, assenyalarà amb un dit a un company/a mentre crida "pam!". Aquest s'acotarà i els dos companys que té als costats criden "pam!" assenyalant amb un dit a l'altre. El darrer que ho faci o qui s'equivoqui romandrà assegut fins el final del joc.


- "A PASSAR EL CERCLE": en rotllana tots agafats per les mans amb un cercle que penja d'un d'els braços. Sense amollar-se, fer que un cercle passi per tots els companys.


- "A PASSAR EL MELÓ": tots/es drets formant un cercle. S'han de passar una pilota de rugbi europeu únicament amb els genolls. A qui li caigui queda assegut.


- "PEDRA, PAPER, ESTISORES": per parelles, a la de tres mostrar una mà fent una d'aquestes figures: pedra (puny), paper (mà plana) o estisores (dos dits). Estisores guanya al paper, aquest a la pedra i aquesta a les estisores.


- "POBRE MOIXET": tots asseguts en cercle, menys un que fa de moixet. Aquest cercarà qui se'n cuidi d'ell, posant-se davant un company i miulant. L'elegit haurà de fer dues carícies a la galta del moix dient "pobre moixet, pobre moixet". Si riu, canvia de rol. Alternar nins i nines.


- "PUNTERIA": parelles amb una pilota i un con invertit perhom. Trien una distància i intenten ferir al con sense defensar-ho.


- "QUANTS EN FAS?": amb el material amb el que ha acabat cada parella, fer tocs individuals fins que caigui al terra el volant, després li passa al company. El qui fa més tocs de la parella guanya.


- "LA RATETA": gran cercle agafats de les mans i drets. Enmig una pilota. Els i les alumnes han de xutar la pilota amb la intenció de treure-la del cercle amb les següents condicions: (1) si surt per davall les teves cames, eliminat, (2) si surt entre dos companys, eliminats tots dos, (3) si surt per damunt les mans o xuten massa fort, eliminat qui ha tirat. El joc acaba quan queden 4 ó 5 alumnes.


- "EL REI DEL SILENCI": tots drets sobre una línia i el rei del silenci assegut a certa distància. Aquest tria un company, que ha d'arribar al seu costat sense fer el més mínim renou. Si en fa, torna endarera, sinó, seu amb el rei i se tria un altre.


- “EL RELLOTGE”: grups de cinc o sis. Un roda sobre sí mateix sostenint el cap d’una corda. La resta del grup, al seu voltant, ha de botar l’altre cap quan els hi passi per davall. A qui feri la corda canvia de rol pel qui volta. Mantenir un ritme continuat i suau, que permeti a la corda anar pel terra.


- "RESPIRACIÓ": tombats amb una bolla de paper sobre la panxa o el pit, diferenciar entre respiració toràcica i abdominal. També diferenciar les tres fases de la respiració: inspiració, espiració i apnea.


- "RESPIRACIÓ 2": tombats, una mà al pit i l'altra a la panxa. Fer inspiracions pel nas i espiracions per la boca més llargues. Fer notar com baixen les pulsacions. Provar les respiracions toràcica i abdominal.


- "LA RIALLA FÀCIL": asseguts en dos cercles concèntrics i mirant-se de cara. Durant 10 segons han de mirar als ulls de qui seu davant, el primer dels dos que rigui perd. Passat el temps rodarà el cercle interior per canviar les parelles.


- “ROTLO DORM”: tots en cercle, fer passades amb tres pilotes cap al company de la dreta. Primer fer-les drets, després asseguts, després tombats i després dormits.


- “LA SEQÜÈNCIA”: joc de picar de mans per parelles. A mesura que se domina s'augmenta el ritme. La seqüència és: picar dreta amb dreta, mamballeta, esquerra amb esquerra, mamballeta, picar les dues mans, mamballeta, i tornar a començar. Repetir la seqüència fins que un s'equivoqui.


- "EL TAULÓ": grups de 3 mixtes de pes i altura similars. Un fa de tauló (dret i rígid), els altres dos companys se'l passen balancejant-lo evitant que caigui al terra. Canviar de rols.


- "TENSIÓ-RELAXACIÓ": un tombat evita o permet que un company li aixequi:

braç dret,

cama esquerra,

braç esquerra.

cama dreta.


- "TINC UN CLIP": per parelles, fan la següent conversació: - tinc un clip, - un què?, - un clip.

Cada un diu ha de dir una de les frases, en acabar diuen cada frase dues vegades (però una cada un), després tres, etc fins que un s'equivoca.


- "A TOCAR EL CERCLE": entre cinc o sis formen un cercle de drets. Un altre queda defora i anomena a un dels del cercle. Aquests comencen a rodar per evitar que toqui a l'anomenat. Ho aconseguiran rodant i canviant de sentit. En aconseguir-ho canvien de rol.


- "EL TÚNEL": per parelles amb una pilota perhom. A una distància d'uns 8 metres amb els peus separats, intentar fer passar la pilota per davall del company.


- "LA XARXA": un grup fa una renglera lleugerament separats, amb les mans i els peus desplegats i els ulls tancats. No se poden desplaçar, però si moure els braços. Els altres han de passar sense que els toquin, sinó, queden "enganxats", passant a formar part de la xarxa.