1. Vivenciar maneres múltiples de llançar per proporcionar més riquesa motriu.
2. Afavorir el treball de les trajectòries mitjançant blancs situats a diferents altures.
3. Elaborar estratègies (pensar, elegir i decidir) per si mateix i en coordinació amb altres.
Pilotes diverses en pes, grandària…
- Teòrica: com llances millor: si el blanc és alt o baix, gros o petit, molt lluny/ o a prop, etc.? Què és més fàcil, llançar a un blanc que no es mou (estàtic) o a un que es mou? Per què? Avui marcarem distintes zones de llançament. En aquestes els blancs se situaran a distintes altures, a prop o enfora, etc. També treballarem amb pilotes de pes i grandària diferent i col·locarem el cos en diferents posicions: asseguts, agenollats, de panxa, drets, etc., i cercarem les maneres més efectives per ferir el blanc.
- LLANÇAM AMB UNA/DUES MANS: El mestre/a situa tres tipus de pilotes a tres caixons a llocs de la pista. No hi ha pilotes per a tots/es (suscitar altres possibles accions amb el material). Cada nin/a agafa una pilota i la llança, la bota… Alguns nins/es llancen la pilota contra els companys/es que no tenen pilota, etc. Quan el mestre/a fa un senyal agafen una altra pilota i continuen.
- LLANÇAM CONTRA BLANCS ARRAN DE TERRA: Els nins/es s’agrupen per parelles. Cada una té una pilota. Un nin/a és el llançador i l’altre recull la pilota. La parella se situarà dins una zona lliure i col·locarà tres blancs a distàncies irregulars.
Qui és capaç de llançar a dos blancs, un que estigui més a prop i l’altre més enfora?
Qui és capaç d’arribar a ferir per ordre tots els blancs fins arribar al darrer blanc?
De tots els blancs, a quin és més fàcil ferir? Per què?
- LLANÇAM CONTRA LA PARET: Els nins/es s’agrupen de nou per parelles. Un nin/a llança i l’altre recull la pilota. Dibuixam blancs-diana amb diverses formes i a distintes altures. Qui és capaç de ferir els seus blancs a distintes altures?
- “LA ZONA PERILLOSA”: Els nins/es formen grups de quatre. Cada grup només té una pilota lleugera. Després d’un temps, els jugadors intercanvien els seus papers. Dos nins/es se situen dins l’interior d’un requadre de 3x3 metres, excepte els dos llançadors que se situen a la distància acordada, en oposició i davant als seus companys/es. El nin/a que té la pilota intenta ferir el cos dels dos companys/es. Si falla, l’altre rep la pilota i tot d’una llança de nou contra els companys/es. És fàcil ferir els teus companys/es? Com aconseguiràs ferir-los cada vegada més? Possibles respostes:
Col·locar millor el cos respecte al blanc.
Millorar la concentració.
Llançar el mòbil amb la força necessària per arribar al blanc.
Observar com es mouen per llançar amb la trajectòria adequada.
Quines accions (motrius) heu de fer perquè no vos ferin els companys/es? Possibles respostes:
Moure-mos en totes direccions.
Botar i acotar-se per esquivar la pilota.
- “LES DUES ZONES PERILLOSES”: El mestre/a dibuixa una altra zona a una distància de quatre metres. Els dos nins/es que fan de blanc es desplacen d’una zona a l’altra, però no poden a ser-hi dos en la mateixa zona. Ara és més fàcil ferir els teus companys/es? Com aconseguiràs millorar la teva punteria? Possibles respostes:
Observar i llançar quan surtin de la seva zona.
Esperar el moment més adequat.
Quines accions (motrius) heu de fer perquè no vos ferin els companys/es?
Posar-me d’acord amb el company/a perquè surti de la zona i em pugui ficar.
No perdre mai de vista als llançador.
Esquivar.
El mestre dóna un temps perquè els nins/es pensin les seves estratègies.
- POSADA EN COMÚ: Quines diferències hi ha entre llançar contra les dianes a terra i després cap als blancs a la paret? Podem jugar sense pensar en fer estratègies? Per què. Proposam als nin/es recollir informació d’altres jocs que siguin llançar a blancs mòbils.
AUTOR: Boni Molada Pradas